Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

Groep 1/2

Leerkrachten: Anke Kloosterman en Gretha van der Staaij

Hieronder leest u het laatste nieuws van groep 1 en 2.

Jullie hebben op het nieuws van groep 1 en 2 geklikt. Welkom!

In groep 1 en 2 werken wij aan thema’s en volgen de leerlijnen van taal en rekenen. Per periode bepalen wij de doelen waar wij met de kleuters aan werken.

De kleuters bedenken af en toe ook een eigen leerdoel. Het zogenaamde kinddoel. Als de kinderen het eigen doel behaald hebben, nemen ze een "bewijs”, bijvoorbeeld een foto of een filmpje mee, om te tonen dat het doel behaald is.

De kleuters starten iedere dag met het spelen/kiezen van een materiaal dat klaar ligt op de tafels. Na ongeveer een kwartiertje ruimen de kleuters de materialen op en dan gaan we in de kring zitten. In de kring volgen de routines zoals de dag, datum en het weer benoemen, ook wordt het dagritme besproken en doen we de check in. De kleuters mogen door middel van smileys aangeven hoe zij op school zijn gekomen. Als de kinderen er de behoefte aan hebben, mogen ze een toelichting geven op de gekozen smiley. Aan het eind van de dag doen we soms een check out en bespreken we de successen van de dag.

Gedurende de dag worden er diverse activiteiten gedaan. Er wordt gespeeld en gewerkt, we zingen liedjes, we doen bewegend leren spelletjes, we spelen buiten of gaan naar het gymlokaal. In de kring doen we activiteiten op het gebied van taal en rekenen.

Bij taalactiviteiten moet u denken aan voorlezen, opzegversjes, rijmen, woordenschat, klanken horen in een woord, klanken tot een woord kunnen plakken. Bij rekenactiviteiten moet u denken aan telspelletjes, getallen benoemen, getallen koppelen aan hoeveelheden, kunnen zeggen of iets evenveel, meer of minder is. Hoeveel is het meer of minder. We zijn aan het serieren, bijvoorbeeld de kinderen gaan van klein naar groot staan in een rij of je legt de potloden neer van lang naar kort. In groep twee komen zelfs al eenvoudige rekenbegrippen als eraf en erbij aan bod, gaan we sprongen van twee maken en leren de kinderen verkort tellen.

Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk. Wij doen dit dan ook heel vaak op school. Wij willen jullie voor thuis ook vragen om voor te lezen. Probeer iedere dag een momentje te zoeken, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. En....voorlezen kan voor alle leeftijden, ook oudere kinderen kunnen nog ontzettend genieten om voorgelezen te worden.

Fruit eten en lunch.

Wij zien graag twee bakjes en twee goed af te sluiten drinkbekers in de tas van uw kind(eren). Het ene setje is voor het fruit eten en het tweede gebruiken de kinderen bij de lunch.

Halverwege de ochtend eten we fruit met elkaar. Graag zien wij dat u uw kind fruit meegeeft. Samen fruit eten is gezellig en gezond. Alternatieven zoals komkommer, tomaatjes, worteltjes e.d. zijn ook prima. Lust uw kind echt geen fruit dan kunt u een broodje/boterham meegeven. Drinken zien wij graag in een goed sluitende beker.

Rond 12.15 uur gaan wij met de kinderen op school lunchen. Hiervoor geeft u uw kind(eren) een trommeltje met een broodje(s) mee en zien wij ook graag weer een goed sluitende beker met drinken.

Wilt u een keer een paar uurtjes in de ochtend meedraaien om te ervaren hoe het eraan toe gaat in onze kleutergroep, maak dan een afspraak met de juf. U bent van harte welkom! 1 ouder per keer en kom alleen als u gezond bent.