Groep 6/7/8

groep 7 8

Leerkrachten: Lotte Wiersma, Gretha van der Staaij en Tineke Blom

november 2021 - Met groep 7/8 de winter in

 

Sint Maarten is met zijn halve mantel al weer uit het zicht verdwenen. Sinterklaas heeft met zijn gevolg al weer intrek genomen in het koninklijke Pietenhuis. En stiekem heb ik ook al weer de eerste kerstliedjes op de radio gehoord. Het is de tijd van de winterse feestjes.

Alhoewel. Het eerste feestje is al weer gecanceld. We waren al voorzichtig begonnen met de voorbereidingen op de Kerstmusical. Maar de huidige coronacurve laat ons stilletjes afglijden naar bijna vergeten lockdowntijden.
Ook de excursie naar Natuurmuseum Fryslân werd door hen uitgesteld naar een onbekende datum later in het jaar.

‘Skulpe Presenteert’ ging wel door, zij het zonder ouders. Groep 7/8 presenteerde een lied over hoe je op honderd en een manieren kerst kunt vieren. Hoe toepasselijk is dat? Colin las prachtig een brief in dichtvorm voor. En de hele klas presenteerde ‘Wie van de Drie?’ Een zelfbedacht toneelstuk over bekende Nederlanders die moesten raden wie nou de echte vakkenvuller van de Spar was. En wie had gedacht dat dit nou net de mevrouw op hoge hakken was. Gelukkig konden de gespierde mannen van de security opdringerige fans tegenhouden die een selfie met Martien wilden.

Het Blinkthema is ‘Levend en dood’. Over uitstervende dieren, schimmels, voedselketens, maar ook over het nieuwe leven en geboorte. De leerlingen gaan zelf op onderzoek en zullen een artikel gaan schrijven voor een blad als: ‘Zo zit dat’ of ‘Junior Quest’.

Positief communiceren was het thema bij Kwink. Doe als Condor en…
• Neem afstand en denk na voordat je spreekt
• Benoem je vriendelijk wat er gebeurt
• Zeg je wat je wél verwacht van de ander
• Houd je rekening met de gevoelens van een ander.
Nou meester Jeroen heeft aan der lijve ondervonden hoe moeilijk dat is. Hoe hij ook zijn best deed… Het woordje ‘niet’ kwam die dag precies 75 keer uit zijn mond.

7,87 X 4,15 X 9,64 =…. We zijn bezig met schatten. Dus 8 X 4 X 10 = 320.
Het antwoord zal dus in de buurt van de 320 liggen. Ook de inhoudsmaten komen weer langs. Hoe groot is een kuub zand? En hoe spreek je 465.078.346.193 uit?
Wat kan nog wat beter? Tafels, tafels en tafels. Misschien kunt u thuis een beetje meehelpen door af en toe te oefenen.

Met spelling zijn we bezig met woorden uit vreemde talen: taxi, militair, chauffeur en café. En hoe schrijf je die woorden in het meervoud? Werkwoordspelling vinden veel leerlingen lastig. Maar ook hier zijn veel regels voor. Ik loop – Hij loopt. Ik beantwoord – Hij beantwoordt. Ook de subcategorie ‘Latijnse voorvoegsels’ komt abnormaal veel langs.

‘s Ochtends lezen we in de hele school elke dag een half uur. Dit doen we omdat we schoolbreed zien dat onze leescijfers wel wat omhoog kunnen. En lezen heb je bij alles nodig. Ook bij rekenen of koken (recept).
Misschien wilt u thuis ook aandacht hieraan besteden. Ga met ze naar de bieb en zoek een leuk boek uit. En het is heus niet erg om ook in groep 8 nog voor te lezen.

De eerste leerlingen van groep 8 zijn al op Open dagen en Doedagen geweest. Super. Ook voor de ouders was er een voorlichting op een VO-school. Binnenkort is er ook nog een online voorlichtingsavond voor geïnteresseerde ouders.

Vorige week won in een bloedstollende finale Finn Amsterdam de schoolvoorronde van de nationale voorleeswedstrijd. De juryleden zagen in Julius een goede tweede. Finn mag onze school vertegenwoordigen op de gemeentelijke kampioenschappen.

Fijne winter!