Groep 5/6

pencil 3744152 1280

Leerkrachten: Gretha van der Staaij en Lotte Wiersma (Lotte werkt tijdelijk de gehele week in groep 5/6)

Oktober 2019

We zijn dit jaar weer met frisse moed begonnen aan het nieuwe schooljaar. We zijn alweer oktober en we hebben al een heleboel ondernomen. Via deze weg wil ik u laten weten hoe wij dit doen in groep 5/6.

Rekenen groep 5
Voor groep 5 zijn we bezig geweest met de volgende doelen:
• Getallen tussen de goede honderdtallen plaatsen (dus 155 tussen 100 en 200). Dit ging eigenlijk al vrij goed, dus hier hoefden we weinig aandacht aan te besteden. Wat een toppers ook in groep 5.
• Klokkijken analoge klok. In de hele groep werd dit nog erg moeilijk gevonden. Ik heb ervoor gekozen om een klokkenweek te doen. We deden dit door buiten klokken te tekenen, maar ook door in de gymzaal naar het goede klokje te rennen. Door bewegen, leren kinderen juist beter. Op dit moment weten de meeste kinderen hoe ze de analoge klok moeten lezen tot op 5 minuten nauwkeurig. De kinderen kunnen trots zijn!
• Verder zijn we nog bezig met de tafels. Doormiddel van bewegend leren en overgooien met een bal, oefenen we steeds meer tafels. Stapje voor stapje, weten we steeds een beetje meer. We blijven goed oefenen, want het is nog wel heel lastig!

Rekenen groep 6
• Voor groep 6 hebben we ook een week klokkijken ingelast. Want ook hier bleek klokkijken nog erg lastig. Na deze intensieve week, weten nu de meeste leerlingen hoe ze de klok af kunnen lezen. Wat een toppers!
• Verder zijn de kinderen voor het eerst bezig geweest met de breuken. De breuken gaan al erg goed. Wilt u weten in hoeveel stukjes de taart verdeeld moet worden en hoeveelste deel iedereen dan krijgt? Vraag het iemand uit groep 6.

Spelling
Spelling hebben we het eerste deel van het schooljaar samen gedaan. Het was herhaling voor beide groepen. We zijn onder andere bezig geweest met het herhalen van het plankwoord, klankgroepenwoord (lopen -> je hoort de oo lang, maar je schrijft hem kort) en het zingwoord. De kinderen zijn erg fanatiek bezig met het opschrijven van de categorieën. Ze zijn super enthousiast.

Taal
Met taal zijn we bezig geweest met het thema Amsterdam. De leerlingen hebben veel geoefend, met woorden als criminaliteit, beruchte en gevel. Doormiddel van het programma Kahoot vonden de kinderen het erg leuk om deze woorden te leren. Ook hebben we de woorden getekend, zodat de kinderen ze visueel kunnen onthouden.

Zoals u ziet hebben we het heel druk in groep 5/6. Naast al deze dingen zijn we bezig met het thema van de kinderboekenweek ‘Reis mee’. We zijn mooie voertuigen aan het tekenen, die te bewonderen zijn in de middenruimte van de school. Daarnaast doen we nog topografie over Nederland en nog veel meer! Wilt u eens zien wat we allemaal in de klas doen, kom dan gerust langs op de inloopochtend op vrijdag.