Nieuws uit groep 1/2

kids 2835426 1920

Leekrachten: Anke Kloosterman en Tineke Blom

 

November 2018

Na de herfstvakantie zijn wij verder gegaan met het thema vriendjes en herfst.

We werken bij de taal/ en rekenactiviteiten aan de hand van de doelen van KIJK. De komende weken komen o.a aan bod: de seizoenen en de bijbehorende kenmerken, luisteren naar elkaar, lettergrepen plakken tot een woord, van losse klanken een woord maken, herkennen van de beginklank van een woord, weten wat de eerste letter, rijmen, begrippen als meeste, minste, evenveel, hoeveel meer ontdekken door het toepassen van de 1 – 1 relatie (vergelijken van aantallen), de volgorde van de getallenrij en de buurgetallen; wat komt voor de …. of wat komt na de ….

De eerste twee weken van november staat de klank m centraal. De klank koppelen we aan mini musical. U spreekt de klank uit als mmmm. De derde week van november gaan we de tot nu toe aangeboden klanken herhalen, dus de v – w – r – h en de net aangeleerde klank m.

De kleuters zijn momenteel druk in de weer met hun Skulpe presenteert voor vrijdag 16 november. Groep 1 en 2 zal de mini musical Riki en zijn vriendjes uitvoeren. We werken aan decorstukken en zijn de liedjes met Anke Wassink aan het oefenen. Zij zal ons op keyboard begeleiden.

De Skulpe presenteert van vrijdag 16 november is een mooie afsluiting van het thema vriendjes en herfst om daarna te starten met het thema Sinterklaas, want op zaterdag 17 november komt Sinterklaas in Nederland aan.

KBW2

Oktober 2018
Op woensdag 3 oktober start de Kinderboekenweek met als thema: Kom erbij! Vriendschap. Dit wordt in oktober het thema voor groep 1 en 2. Een tweetal prentenboeken zullen centraal staan, maar daarnaast zullen nog veel meer prentenboeken voorgelezen worden.
Rikki en zijn vriendjes en Twee vechtende eekhoorntjes staan centraal.

Rikki en zijn vriendjes
Rikki heeft volop pret met al zijn vriendjes. Of ze nou wit, grijs, bruin of zwart zijn. Voor Rikki maakt het niet uit. Hij vindt het dan ook stom dat alle konijnen in groepjes bij elkaar gaan staan om hun eigen spelletjes te doen. Rikki speelt graag met iedereen. Op een dag komt er een nieuw konijn. Hij kijkt helemaal in zijn eentje naar de spelende konijnen. Rikki gaat naar het konijn toe en al snel zijn ze vriendjes. Als Rikki met zijn nieuwe vriend naar de andere konijnen gaat, lachen ze de nieuweling uit. Rikki accepteert dit niet en met een grapje zorgt hij er voor dat het nieuwe konijn mee mag spelen. Samen met de andere konijnen hebben ze de grootste lol.


Twee vechtende eekhoorntjes
De zomer is voorbij, het is herfst in het bos. De winter komt eraan. Alle dieren beginnen met het aanleggen van een wintervoorraad. Behalve één eekhoorn. Dit is Eduard. Hij wil nog niets van een winterslaap weten. Op een dag ontdekt hij dat al zijn eten op is. Als hij in het bos is, vindt hij een lekkere, sappige dennenappel. Die moet hij hebben! Maar….hij is niet de enige. Wie krijgt deze te pakken?

Beide boeken gaan over vriendschap en spelen zich af in de herfst. Het thema herfst zal daarom ook aan bod komen in de komende weken.

De twee klanken die in de maand oktober centraal staan, zijn de: r (Rikki) en de h (herfst).
U spreekt deze klanken uit als: rrrrr en hu

We werken bij de taal- en rekenactiviteiten aan de hand van de doelen van KIJK. Deze periode komen o.a. aan bod: luisteren naar elkaar, van losse klanken een woord maken, herkennen van de beginklank van een woord, weten wat de eerste letter is, rijmen op een aangegeven woord en het herkennen van rijmwoorden in een zin, emoties herkennen, het herkennen van de getalbeelden op een dobbelsteen, synchroon tellen, de volgorde van de getallenrij.

Sanne wordt in de herfstvakantie vier jaar. Zij draait de komende weken een dagje per week mee. Sanne, welkom op De Skulpe! We wensen jou veel plezier toe.

nieuws september 2018